+36 20 544 0765

info@expertvill.hu

Regisztrált villanyszerelő: mérőhely szabványosítás, teljesítménybővítés

Mi a regisztrált villanyszerelő és sima villanyszerelő közötti különbség?

Az előírások szerint csak regisztrált villanyszerelő végezheti el a fogyasztási mérőhellyel, közkeletű nevén a villanyórával kapcsolatos munkákat, úgymint:

  • mérőhely kialakítása
  • mérőhely szabványosítás
  • ideiglenes mérőhely kialakítása (építkezésnél nem mindig van lehetőség azonnal a végleges helyre helyezni a villanyórát)
  • teljesítmény bővítés (villanyóra amper bővítés)
  • meglévő mérőhely áthelyezés

Az ELMÜ/E.ON ajánlott regisztrált villanyszerelő jogosultsága abban különbözik a sima regisztrált villanyszerelői jogosultságoktól, hogy előbbi teljes körű, plomba bontással járó hibajavítást is végezhet, úgymint:

  • Általános hibajavítás plombált területen
  • Mérőhely karbantartása
  • Mérőhely fedlap csere (villanyóra plexi csere, villanyóra előlap csere)

Minden kivitelezés a hatályos előírások szerint szakszerűen történik.

 

A teljesítménybővítés folyamata

 

1) Az ügyintézés elindítása az igénybejelentéssel kezdődik

 

Az igényt az ügyfél saját maga is beadhatja vagy meghatalmazással megbízhatja a regisztrált villanyszerelőt. Az igénylőlapon a személyes adatokon túl meg kell adni a felhasználási helyre vonatkozó teljesítményigényt. A formanyomtatvány kitöltéséhez szükséges adatokat mind megtalálhathatjuk a villanyszámlánkon.

A formanyomtatvány három módon adható be:

  1. személyesen
  2. a formanyomtatványt kitöltve email-en elküldve a szolgáltatónak (email: info@aram.eon.hu)
  3. az E.On oldalán regisztrálva online, ezen a felületen.

Az igénybejelentő formanyomtatvány innen tölthető le az ELMÜ/E.ON oldaláról.

Meghatalmazás a regisztrált villanyszerelő részére innen tölthető le.

Az igénybejelentő kitöltéséhez mintát és segédletet innen tölthetsz le.

 

2) Az áramszolgáltató megküldi az MGT-t (Műszaki Gazdasági Tájékoztatót)

 

Az MGT-ben szerepel az igényelt teljesítmény után a szolgáltató felé fizetendő csatlakozási díj, valamint a szükséges műszaki feltételek.

 

Mennyibe kerül a teljesítménybővítés?

 

32A-ig egy egységes 14.754 Ft + áfa az ügyintézési díj az áramszolgáltató felé. 32A felett 3900 Ft+áfa/amper a csatlakozási díj.

Ez azt jelenti, hogy ha például 1 fázisú 32A-ről 3 fázisú 3x20A-ra szeretnénk bővíteni, akkor az 3×20=60A, amelyből le kell vonni a már rendelkezésünkre álló 32 ampert, és így kapjuk meg a különbséget, a 28 ampert, amely után a csatlakozási díjat kell fizetni. Ez 28A x 3900 Ft x 1,27 (áfa), azaz 138.684 Ft.

Erre tevődik rá regisztrált villanyszerelő díja, amely tartalmazza az anyagköltséget és a munkadíjat. Ez nagyban függ a helyszíni adottságoktól, és az lehetséges sajátosságok miatt a skála olyan széles, hogy nehéz lenne akár becslést is adni egy előzetes felmérés nélkül.

 

3) A mérőhely, vagy közkeletű nevén a villanyóra felülvizsgálata a regisztrált villanyszerelő által

 

A mérőhely teljes körű felülvizsgáltatását csak ajánlott regisztrált villanyszerelő végezheti. A helyszíni felmérés alkalmával a következőket vizsgáljuk:
Méretlen fővezetékek állapota (cserélni kell-e vagy megfelelő-e a bővítés igényeinek)
Alkalmazott érintésvédelmi mód megfelelősége (földelés, PEN-szétválasztás)
Villamos hálózat állapota, Fi-relé (áram-védőkapcsoló) megléte, mért fővezeték keresztmetszete, állapota (elbírja-e a villanyóra amper bővítést)

A felülvizsgálat alapján derül ki, hogy milyen beavatkozásokkal végezhető el a bővítés. A helyszíni adottságoktól függően ez magában foglalhatja a következőket: méretlen fővezeték csere, mérőhely szabványosítás, mérőhely áthelyezés, ideiglenes mérőhely kialakítás, a villamos hálózatnak a részleges vagy teljes felújítása. Olyan is előfordulhat, hogy nem szükséges beavatkozás, mert a villamos hálózat és a mérőhely már alkalmas a bővítésre.

Ideiglenes mérőhely kialakítására rendszerint akkor van szükség, ha az ingatlan teljes lebontásra kerül és a helyére új épül vagy egy üres telken épül új ingatlan. Ebben az esetben az áramvételi forrás átmenetileg a telek határán kerül kialakításra.

Mérőhely áthelyezés akkor fordulhat elő, ha például az eredeti helyen a fogyasztásmérő mérőhely szabvány szerint nem kialakítható, és például más helyre kell helyezze a regisztrált villanyszerelő a mérőhelyet ugyanazon a falon.

 

4) A teljesítménybővítés dokumentációinak beküldése az áramszolgáltatónak

 

A regisztrált villanyszerelő kitölti a műszaki csatlakozási dokumentációt és a szerelői nyilatkozatot, amelyet be kell küldeni a szolgáltatónak az ügyfél által aláírt MGT-vel (Műszaki Gazdasági Tájékoztatóval) együtt, majd be kell fizetni az MGT-n szereplő összeget. Ezt az összeget be lehet fizetni az ügyfélszolgálaton bankkártyával, átutalással, vagy sárga postai csekken.

 

5) Csatlakozási szerződés aláírása, bekapcsolás

 

A szolgáltató – hálózati engedélyes – megküldi a csatlakozási szerződést, amelyet aláírás után vissza kell küldeni, amely a dokumentációs ügyintézés végső fázisa. Esetenként már előtte is, de leginkább utána az E.ON, ELMŰ szerződött szakemberei kiszállnak a helyszínre és elvégzik a mérőhely áramkorlátozóinak (biztosíték/ok) – a cseréjét, valamint amennyiben szükséges a fogyasztásmérőt is kicserélik egy modernebb eszközre, felkerül záró pecsét (plomba) és utána történik a bekapcsolás. A regisztrált villanyszerelők feladata ebben az esetben már megszűnik, de javasolt a jelenlétük.

 

A regisztrált villanyszerelő által ajánlható különböző tarifák

 

A H-tarifa

 

A fogyasztó abban az esetben igényelhet H-tarifát, amennyiben rendelkezik hőszivattyúval, amelynek a COP értéke (COP jelentése: 1 kW villamos energiából hány kW fűtési energiát állít elő) 4-nél nagyobb. Tehát 1 kW villamos energiából 4 kW fűtési energiát képes előállítani a villamos berendezés. Jellemzően a mai fűtésre alkalmas klímák mindegyike képes erre a teljesítményáttételre. A H-tarifa az október 15-től április 15-ig tartó fűtési szezonban nyújt kedvezményt, így amennyiben a klíma tud fűteni is, akkor lehet érdemes ennek a lehetőségét átgondolni. A H-tarifa a fent említett fűtési szezonban a nappali áramnál egy kb. 30%-kal olcsóbb.

 

A vezérelt, azaz éjszakai áram

 

A vezérelt áramot csak fixen csatlakoztatott berendezésekhez lehet használni, mint például a bojler és a hőtárolós kályhák. Tehát elsősorban a melegvíz készítés, fűtés esetén. Ebben a tarifacsomagban a szolgáltatónak naponta 8 órát kell biztosítani a vételezési lehetőséget a kedvezményes tarifából, amelyet általában éjszaka kapcsol be távolról, egy hangfrekvenciás központi vezérlőn (HFKV) keresztül. Előfordulhat, hogy esetenként ezt délután is bekapcsolja egy órára. Az éjszakai áram a nappali áramnál egy kb. 30%-kal olcsóbb.

Mindegyik tarifákhoz egy külön órára van szükség mérőhely kialakítása során. A tarifák közötti eligazodásban örömmel állok rendelkezésére, mint minősített villanyszerelő.

 

A felmérés menete, avagy miért érdemes szakemberhez fordulni?

 

A felmérés során felülvizsgálom a jelenlegi rendszert, a projekt jellegétől függően megtérülés számítást készítek arról, hogy hány év alatt térül meg a befektetés.

Teljesítménybővítésnél villamosmérnökként sok esetben tapasztalom, hogy adott esetben indokolatlanul nagy bővítést javasolnak, amely számszakilag, illetve a várható fogyaztás figyelembevételével nem indokolható. Valamint sokszor kis előre gondolkodással nem jelentős összegekből elő lehet készíteni a mérőhelyet olyan megoldásokra, amlyek az adott pillanatban nem, de közép-hosszú távon aktuálissá válhatnak, és később jóval nagyobb költség és beavatkozás lenne ezt megvalósítani.

Amennyiben további kérdései merülnének fel a mérőhely átalakításokkal vagy tarifákkal kapcsolatban, kérem keressen bizalommal.

error: Szerzői joggal védett tartalom !!