+36 20 544 0765

info@expertvill.hu

Háztartási villamos készülékek bekötése

 

Villamos készülékek bekötése akár a vásárlás napján, a garancia érvényesítésével.

Fontos tudni, hogy a modern háztartási elektromos készülékek garanciája csak számlaképes villanyszerelő szakszerű bekötésével érvényes. Ebbe a körbe tartozik többek között a villanytűzhely, bojler, elektromos főzőlap, sütő, klíma, illetve hőszivattyú és az elektromos redőnyt is. A bekötést és villanyszerelést igazoló számla és pecsét hiánya esetén meghibásodásnál a gyártó jogszerűen visszautasíthatja a díjmentes javítást, cserét.

Biztonságos kezdés: a villamos háztartási eszközök bekötésének előkészítése

A háztartási gépek áramfelvétele eszközönként eltér. Fontos tudni, hogy a nagy teljesítményű készülékek, úgymint elektromos főzőlap, villanytűzhely, elektromos fűtőtest vagy villanybojler bekötése a teljesítményfelvételük miatt külön áramkör kiépítését igényelhetik. Egy elavult, illetve nem arra tervezett áramkör túlterhelése a legjobb esetben a biztosíték leoldását, rosszabb esetben lakástüzet eredményezhet.

Egy új áramkör kiépítésének kötelező előfeltétele az áram-védőkapcsoló (FI relé) megléte is. Adott esetben a fogyasztásmérőnél, “villanyóránál” teljesítménybővítés is szükségessé válhat, amit regisztrált villanyszerelő minőségemben szintén el tudok végezni.

Vizes készülékek esetén, úgymint az elektromos bojler, az EPH (Egyenpotenciálú Hálózat) az MSZ HD 60364-4-41:2018 szabvány szerint kötelező. A védőegyenpotenciálú összekötés érintésvédelmi és életvédelmi célt szolgál.

Első lépésként, ha nem biztos abban, hogy minden előfeltétel rendelkezésre áll az elektromos hálózat egészén, kérem, hívjon fel bizalommal.

Milyen szempontok alapján válasszunk elektromos háztartási készüléket?

1) Beüzemeléshez szükséges előfeltételek

Bekötési módozatonként megkülönböztetünk direkt bekötésű (amikor egyenesen a biztosítéktáblától jövő áramkörbe kötjük be) és közvetett bekötésű (villásdugós) készülékeket.

A direkt bekötés esetén gyakorlatilag mindig egy megszakítás nélküli külön áramkört kell kiépíteni a kiselosztó táblától a készülék helyéig. A dugvillás készülékek némelyikét akár a meglévő áramkör is megbírhatja. Megfelelő felmérés után, utóbbi esetében az üzembehelyezéshez már nem szükséges villanyszerelő szakember.

2) Méret, elhelyezés és design

Amikor megmérjük az elektromos készülék tervezett helyét, mindenképpen vegyük figyelembe azt is, hogy a kábel és konnektor is helyet igényel. Egy beépített sütőnél ez a plusz néhány centiméter igencsak számíthat.

Az elhelyezés tervezésénél vegyük figyelembe azt is, hogy a készüléket könnyen ki lehessen nyitni, a nyitott ajtó ne akadályozza a helyiségben a szabad mozgást.

Értelemszerűen, elsősorban konyhai készülékeknél, elektromos tűzhely vásárlásnál, fontos szempont lehet, hogy annak színe, formavezetése harmonizáljon a környezettel.

3) Energiahatékonyság

Minél magasabb az elektromos készüléknek a besorolása az energiaosztályok között – az “A” a legmagasabb –,annál energiatakarékosabb a eszköz, és annál több energiát takarítunk meg hosszútávon.

4) Tisztítás és karbantartás

Egy sokszor figyelmen kívül hagyott, de annál fontosabb szempont az elektromos készülékek kiválasztásánál.

Kifejezetten villanybojler vásárlás esetén érdemes megnézni, hogy mennyire könnyű a vízkő eltávolítás, illetve a fűtőszál, anód és hőfokszabályozó beszerzése, ha karbantartásra, cserére kerülne sor.

5) Ár, garancia és szerviz

Érdemes ár-érték arányban kiválasztani az elektromos készüléket. Ez magában foglalja, hogy egészen pontosan mit takar a garancia, és az helyileg hol érvényesíthető, hol található a legközelebbi márkaszervíz. Egy további lépés lehet felhívni a szervizt és megkérdezni melyik típusból hoztak vissza javításra a legkevesebben.

6) Vásárlói vélemények

A gyakorlati tapasztalatok mindig a legértékesebbek, bár a felhasználó rátermettségétől függően egész széles színskálát ölthetnek a visszajelzések, és ezek nem feltétlenül mindig a készüléket minősítik. Érdemes megfelelő nyitottság mellett a saját józan ítélőképességünket is érvényesítve olvasni a kiválasztott modellekről mások tapasztalatait.

Villanytűzhely, elektromos sütő, főzőlap bekötése

A villanytűzhely, elektromos sütő, kombinált tűzhely bekötése, illetve az elektromos főzőlap, kerámia és indukciós főzőlap beszerelése minden esetben a fentebb leírt szempontok és szabványok alapján történhet meg a villanyszerelő által.

Villanysütő választásnál gondoljuk át a főzési szokásainkat

  • Ha gyakran sütünk süteményeket, akkor érdemes olyan villanytűzhely mellett dönteni, amelyben hőlégkeveréses sütés funkció is van, mert a hagyományos sütőkkel ellentétben, amelyek alsó és felső sütő funkcióval rendelkeznek, a hőlégkeveréses sütőben a hő egyenletesen oszlik el a sütőtérben, így az ételek egyenletesebben sülnek meg.
  • Ha gyakran sütünk húst, hasznunkra válhat a grill funkció.  Ez a sütő felső részén elhelyezett hőszórók vagy elektromos grillszálak segítségével az ételek tetejét gyorsan és magas hőmérsékleten pirítja, aranybarna és ropogós külső réteget biztosítva nekik. Ezen felül grill funkció segíthet abban, hogy a zsírok és olajok lecsöpögjenek az ételről, így egy egészségesebb táplálékot kínálva a családnak. Ezen felül némi grillezési hatást is elérhetünk vele különleges íz- és aromavilágot kölcsönözve az ételnek.
  • A gőzsütés funkció akkor lehet hasznos, ha az ételek nedvességtartalmának megőrzése fontos. Ezzel a funkcióval például a húsok, péksütemények és zöldségek is szaftosabbak és puháabbak maradhatnak. A sütő által kibocsátott vízgőz emellett segít az ételek külső részének karamellizálódásában, ami így egy gazdagabb ízvilágot eredményez.
  • Ha gyakran sütünk, akkor fontos lehet az elektromos sütő tisztítása. Ez esetben érdemes olyan villanysütő mellett letenni a voksunk, amelyben katalitikus, pirolitikus tisztítás illetve AutoClean funkció is van.
  • Űrtartalom: bár triviálisnak hangozhat, a nagy nem mindig jobb. Egy nagyon méretű villanytűzhely lassabban melegedhet, és jelentősen több energiát fogyaszthat. Itt egy arany középutat ajánlanék.

Villanyszerelés szempontjából a kiválasztás után, de még a vásárlás előtt történhet meg a villamos hálózat ellenőrzése, hogy a megfelelő keresztmetszetű kábelek kerüljenek kiépítésre és jó méretezett biztosíték védje a készüléket és minket.

Elektromos főzőlap bekötés és termékválasztás

A szakszerű bekötés szempontjából ennek a jelentősebb teljesítményfelvétele miatt szóba kerülhet a villanyszerelés során a 3 fázis kiépítése. A személyes tapasztalatom szerint viszont az 1 fázis is nagyon sok dolgot megbír, így egy szakértői becsléssel adott esetben egy kisebb vagyont takaríthatunk meg.

A főzőlapok rendszerint könnyen beépíthetők és a helyigényük sem nagy.

A két legnagyobb kérdéskör a kerámia vagy indukciós főzőlap és a konkrét funkciók körül szokott mozogni.

Az indukciós főzőlapok gyorsan reagálnak a hőmérséklet változásaira, lehetővé teszik a pontos hőszabályozást, használat után azonnal leáll a hőtermelés, így a véletlen balesetek, például gyermek odanyúlása a forró részhez szinte teljesen kizárhatóak. Továbbá mivel nem forrósodik fel az edények körül a főzőfelület, így ha kifröccsent az étel, az nem fog ráégni főzőlapra, és könnyedén letakaríthatjuk, anélkül, hogy megégne a kezünk.

Az indukciós főzőlapok a hőenergiát közvetlenül az edénybe vezetik, ezért rendszerint hatékonyabbak, kisebb az energiafogyasztásuk.

A kerámia főzőlapok rendszerint olcsóbbak, szinte mindenféle edényt képesek fogadni (alumínium, réz vagy kerámia), nem szükséges ferromágneses tulajdonsággal rendelkező edények használata (vas, acél), mint az indukciós főzőlapon, illetve ha hozzászoktunk a hagyományos elektromos főzőlapok használatához, erre nagyon könnyű átállni, mert hasonló elven működik. A kerámia főzőlapoknál a maradékhőt még fel lehet használni kikapcsolás után.

Funkciók: elsősorban az indukciós készülékeknek számos izgalmas funkciója van, úgymint:

  • Funkciózár: könnyen takarítható főzés közben is, anélkül hogy elállítódna
  • Gyerekzár
  • Edény(méret) felismerés, önméretező főzőzónák
  • Érintővezérlés
  • Kombinált a főzőzónák: a négy normál zónából lehet két összefűggőre váltani, amire két tepsit helyezhetünk vagy épp plancha grillt készíthetünk vele.

Elektromos fűtőtest bekötése, termosztát telepítése, elektromos kandalló üzembe helyezése

Az elektromos fűtőtestek a nagy teljesítményfelvétel miatt a legtöbb esetben külön áramkört igényelnek.

Kiválasztásnál érdemes az alábbi szempontokat átgondolni:

  • Teljesítmény: a tér felfűtéséhez elegendő teljesítménnyel rendelkezzen. Tipp: ha egy hővisszaverő fóliát ragasztunk a fűtőtest háta mögé, az jelentősen megnövelheti az energiahatékonyságot.
  • Funkciók és időzítési lehetőségek: jelentős költségcsökkentést érhetünk el ha csak akkor fűtünk, amikor otthon vagyunk, és az előre tervezhető távolléti időszakokra vagy épp az alvási időszakra időzítéssel alacsonyabbra vesszük a hőmérsékletet. Továbbá ennek kényelmi funkciója is van, hogy amikor hazaérkezünk, vagy épp felkelünk, már meleg szoba várjon ránk.
  • Zajszint: van, akit az apró zajok is zavarnak, így érdemes ezt is megnézni az elektromos készülék műszaki adatai között.

A beüzemelés a villanyszerelés szabványai szerint történik, megfelelően méretezett kismegszakító (biztosíték)  beépítésével.

Villanybojler, elektromos bojler beüzemelése

A villanybojler beüzemelése szigorúan EPH köteles, azaz a lakás villanyszerelés során ki kell építeni az egyenpotenciálú hálózatot, amely egy külön 6mm2 keresztmetszerű PE, közismertebben zöld-sárga csíkos jelöléssel ellátott földelővezetéket takar.

Kiválasztásnál érdemes az alábbi szempontokat átgondolni:

  • Méret és űrtartalom: a túlméretezett bojler rendkívüli többletköltségeket jelenthet a villanyszámlán, hiszen ha kétszer annyi vizet kell felmelegítsen, és melegen tartson a készülék, arányosan annyival többet fogyaszt. A becsléshez néhány sarokszám: egy zuhanyzás alatt hozzávetőlegesen 10-20 liter meleg víz fogy percenként, egy fürdőkád megtöltéséhez általában 100-150 liter meleg víz szükséges, a mosógép 40-80 liter vizet fogyaszt típustól függően, egy kézmosás során általában olyan 1-2 liter víz folyik le.
  • Hőtárolási és megtartási képesség: a vizet nem elég felmelegíteni, azt úgy is kell tartania a bojlernek. Így a hőveszteség jelentős tényező lehet az üzemeltetési költségek terén.
  • Vízmelegítési idő: ha az ingatlanban jellemző az egyidejű vízhasználat, akkor fontos lehet, hogy a villanybojler gyorsan melegítse fel a vizet.
  • Fűtőelem típusa: az elektromos bojlerek villamos fűtőszálakkal vagy hőszivattyúval is kaphatóak. Utóbbiak általában hatékonyabbak, de beszerzési költségük magasabb lehet, és ahhoz, hogy valóban kihasználjuk a képességeiket és megtérüljön ez a befektetés, belsőépítészetileg is várhat ránk feladat.

Elektromos redőny felszerelése

Talán szokatlan lehet ezt egy villanyszerelőtől hallani, de úgy gondolom, hogy ami nem motoros meghajtású, az kisebb eséllyel romlik el. Hacsak nem nehezen elérhető helyen helyezkedik el a redőny, akkor egy modern, kézi vezérlésű modell kiváló választás lehet. Ezek már nagyon könnyen kezelhetőek, kis fizikai erőkifejtéssel.

Természetesen örömmel állok rendelkezésére a nyomvonalak kiépítésében és kapcsoló felhelyezésében, amennyiben mégis az elektromos redőny beszerzése mellett dönt.

Az elektromos berendezések, villamos készülékek, úgymint elektromos tűzhely, villanybojler bekötése villanyszerelő végzettséghez kötött.

 

 

error: Szerzői joggal védett tartalom !!