+36 20 544 0765

info@expertvill.hu

Földelő szonda telepítése

A földelés kilakításának több módja is van, melyek a következők: betonalap földelő, szalagföldelő, földelőszonda. Ezen írásban a földelő szondás telepítéssel foglalkozunk.

A földelés kialakítását célszerű a villamos becsatlakozási pont (ahol a villanyóra van) közelébe elhelyezni.

Első lépésként egy munkagödör ásását kell elvégeznünk, hogy a szondát talajszint alá lehetőség szerint fagyszint alá tudjuk ütni. A következő lépésben a földelő szonda leütése következik. A leütés történhet kézi erővel 5kg-os vagy nehezebb kalapáccsal vagy gépi erővel, aminek legalább 10J ütési erősségűnek kell lennie. A telepíteni kívánt földelő szondáknak több típusa van melyek a következők:

    • rúdföldelő 20-25mm átmérőben 1,5m, 2m, 3m hosszban
    • keresztföldelő 2m, 3m hosszban
    • toldható rúdföldelő 20-25mm átmérőben 1m, 1,5m hosszban

A földelőnek tüzihorganyzottnak kell lennie. A földelő szondáról le kell ágaznunk egy 8-10mm köracéllal egy vizsgáló összekötő dobozba. Ennek a doboznak legalább 100x100mm-nek kell lennie.

Egyes boltban kapható földelő szondák rendelkeznek köracéllal, de ha nem akkor nekünk kell rácsatlakoztatnunk a megfelelő kötőelemmel. A földelő szonda földelési ellenállásnak 10 Ohm alatt kell lennie, ezt méréssel tudjuk ellenőrizni. A földelési ellenállás értéke függ a talaj faljalgos ellánállásától. Mivel területenként ez változó, így egyes helyeken több földelő szonda telepítése szükséges a kívánt érték eléréséhez. Ilyen esetben vagy több földelő szondát telepítünk betartva az előírt távolságot vagy toldható földelő szonda esetén addig toldjuk, amíg elérjük a kívánt értéket. Több szonda telepítése esetén ezek összekötése szükséges. Az ilyen összekötéseket 8-10mm köracéllal végezzük és a megfelelő kötőelemet használjuk. Ezen összekötéseket korrozió védő szalaggal le kell ragasztani.

Következő lépésként a vizsgáló összekötő dobozból el kell vinnünk egy védővezetőt a villamos elosztóba, ahol az ú.n. PEN szétválasztás megtörtént és be kell kötnünk, így megtörténi a PEN ú.n potenciál rögzítése.  Amennyiben a mérőhely kialakítás a földelő szonda telepítésével egybe történik meg, akkor a PEN szétválasztás is ebben a mérő összekötő dobozban történik. Ennek a védővezetőnek 16mm2 zöld/sárga réz vezetőnek kell lennie, amit a földelő szonda 8-10mm leágazásához kell kötnünk  a megfelelő kötőelemmel úgy, hogy a későbbiekben bármikor bontható legyen az esetleges későbbi mérések céljából.

A telepítés végeztével földelés ellenállási mérési jegyzőkönyvet állítok ki, melyben szerepel a mért érték.

Toldható rúdföldelő

Toldható földelő szonda leütés közben 3 x 1,5m

Leütőfej, hogy a toldható rész nem sérüljön

A köracél rácsatlakoztatása a szondára

Toldható rúdföldelő

A csatlakozás korrózió védő szalaggal ellátva

Műszeres földelési ellenállás mérés

Védővezető rácsatlakoztatása a köracélra

error: Szerzői joggal védett tartalom !!