+36 20 544 0765

info@expertvill.hu

Elektromos autó fali töltő telepítése

Mik az előnyei az otthoni elektromos fali töltő kiépítésének?

  • Biztonság: a hagyományos dugaljakat, hiába 16 A névleges üzemi áram van rájuk írva, nem 8-14 óra folyamatos használatra tervezték, és így túlmelegszenek és kigyulladhatnak
  • Gyors töltés: a saját bejáratú autó töltő telepítés eredményeként akár pár órán belül “feltankolt” elektromos autó várhat minket, míg egy közterületi töltőnél meg kell osztozni a többi járművel az elektromos töltőállomás teljesítményén.
  • Egyszerű használat: egy otthoni fali töltő könnyen kezelhető, esztétikus, és a legtöbb esetben mobil app is tartozik hozzá, amin nyomon követhetjük a járművünk töltöttségi állapotát.

Az elektromos autó fali töltő kiválasztása

A fali töltők, töltőoszlopok számos fajtája található meg a piacon fellelhető termékek között, azonban számos tényezőtől függ, hogy melyik lehet számunkra a megfelelő.

1.) Teljesítmény, töltési sebesség

Fontos, hogy az elektromos autó invertere fogja meghatározni, hogy fogadó oldalról milyen gyorsan tudjuk tölteni a járművet.

Az alábbi táblázat a hálózati kapacitás és a fázisok szerinti töltési lehetőséget mutatja be különböző inverter kapacitás esetén.

Hálózati kapacitás 1 fázis 3 fázis
16 A / 3×16 A 3,7 kW 11 kW (3×3,7 kW)
20 A 4,6 kW
32 A  / 3x 32 A 7,4 kW 22 kW (3×7,4 kW)

 

Például, ha az elektromos autó invertere 1 fázisú 4,6 kW, akkor egy 20 A-es hálózati teljesítményre lesz szükségünk, és egy ennek megfelelő elektromos autó töltő kiépítése lehet a cél.

Figyeljünk arra, hogy az 1 és 3 fázis teljesítménye nem kombinálható! Tehát ha a gépjárművünk fogadóképessége 1 fázis és 4,6 kW, akkor azt nem fogjuk tudni egy 3 fázisú 11 kW-os (3×3,7 kW) fali töltő segítségével maximális töltési sebességgel tölteni, mert a 3 fázisból csak egy darab 3,7 kW-os fázis lesz használva.

Kiszolgálói oldalról az elektromos hálózat kapacitása fogja meghatározni, hogy az mennyire képes ellátni a töltőtől megkívánt teljesítményt. Bővítés esetén regisztrált villanyszerelő bevonására lesz szükség.

2.) Fázis kompatibilitás

Annak ellenére, hogy a 3 fázisú elektromos autó töltése 1 fázisról is megoldható, hosszútávon ez komplikációkat is okozhat a jármű elektronikájában. Az egyoldalú használat következtében ugyanis a folyamatosan használt egy darab fázishoz tartozó kondenzátor teljesítménye csökkenni fog, amit egy 3 fázisú közterületi töltőoszlop a kapacitáseltérés miatt hibásnak érzékelhet, és emiatt visszautasíthatja a töltést.

3.) Fali töltők, töltőoszlopok csatlakozó típusa

  • Type 1: ez a régebbi típus.
  • Type 2: jelenleg ez a csatlakozó típus a legelterjedtebb Európában.
  • CCS Combo 2: ez a legújabb típus, amely támogatja a villámtöltést.
  • Supercharger: kifejezetten a Tesla számára létrehozott 250 kW-os csúcsteljesítménnyű elektromos töltőállomás csatlakozója, amellyel például egy Tesla Model 3 Long Range akkumulátora mindössze 20 perc alatt 20%-ról 80%-ra tölthető.

Elektromos autó csatlakozó típusok

4.) Elektromos autó fali töltő funkciók

  • Időzített töltés a tarifaidőszakok optimális kihasználására.
  • Vezérlés mobilalkalmazáson keresztül az elektromos hálózat egyéb igényeinek figyelembevételével.
  • Teljesítménymérés: a felhasznált energia mérése, amelynek segítségével nyomon követhetőek a töltési költségek.
  • Dinamikus terhelésmenedzsment: az autó töltő figyelemmel követi az elektromos hálózat terhelését és szükség esetén automatikusan csökkenti a töltési teljesítményt, megakadályozva a túlmelegedést és a biztosítékok leoldását.
  • Alacsonyfeszültség-védelem (LV, Low Voltage Protection): ez a funkció rendkívül fontos, mert védi az akkumulátort és a berendezést is a károsodástól.
  • RFID azonosítás: az elektromos autó töltő csak azonosító kártyával használható, megakadályozva az esetleges jogosulatlan használatot. Az RFID további előnye, hogy egy kártya egyszerre több töltőállomáshoz is használható, például otthon és munkahelyen.
  • Okosotthon integráció: ez lehetővé teszi a töltés automatizálását, és például a napenergia maximális kihasználását.
  • Szoftverfrissítés: az elektromos autó fali töltő funkciói ezáltal bővíthetőek és naprakészen tarthatóak.

5.) Elektromos autó töltő biztonsági tanúsítványok

Az elektromos autó töltők számos biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezhetnek, amelyek bizonyíthatják a törvényi és biztonsági megfelelőségüket. A teljesség igénye nélkül, az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • CE jelölés: az Európai Unióban megfelel a kívánt egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek.
  • TÜV/GS tanúsítvány: a TÜV Rheinland és más tesztlaboratóriumok GS (Gesellschaft für Sicherheit) tanúsítványa, amely független vizsgálattal igazolja, hogy a termék használata biztonságos.
  • EMC tanúsítvány: az elektromágneses kompatibilitás tanúsítvány azt igazolja, hogy a termék elektromosan nem zavarja vagy nem érzékeny a külső környezetre.
  • ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítvány: a tanúsítvány azt igazolja, hogy az elektromos autó töltő gyártása dokumentáltan kialakított minőségirányítási rendszer alatt történik.
  • IEC tanúsítványok: a termék megfelel az International Electrotechnical Commission (IEC) elektromos termékek biztonságára vonatkozó szabványoknak.
  • RoHS tanúsítvány: A RoHS (Restriction of Hazardous Substances) tanúsítvány azt jelzi, hogy a termék összetétele megfelel az elektromos és elektronikus berendezésekre vonatkozó veszélyes anyagok korlátozására vonatkozó szabályoknak.
  • IP védelmi osztály: azt jelzi, hogy a termék mennyire védett a szilárd testek, így például szálló por és a nedvesség ellen, így például páralecsapódás.

Elektromos autó töltő telepítés: mire érdemes figyelni?

A hely kiválasztása: hol fog történni az elektromos autó töltése otthon?

A töltőnek célszerű a parkolóhely közelében lennie úgy, hogy a szükséges töltőkábelek hossza minimalizálható legyen az energiahatékonyság érdekében. Az egység legyen könnyen hozzáférhető, hogy ne kelljen egy hosszú kábellel bajlódni, valamint a elektromos autó is kényelmesen elférjen mellette. Egy kábeltartót mindenképpen érdemes felszerelni, hogy még véletlenül se hajtsunk keresztül egy kallódó töltőkábelen.

A helynek legyen megfelelő szellőzése a túlmelegedés esélyének csökkentésére, legyen védve az időjárási viszonyok ellen, valamint álljon rendelkezésre megfelelő világítás a biztonságos és rendeltetésszerű használathoz.

Az elektromos autó töltő kiépítése során kerüljük az olyan helyeket, ahol illetéktelenek könnyen hozzáférhetnek, illetve a kábelek ne legyenek kitéve sérülés vagy vandalizmus veszélyének.

Léteznek hordozható töltők is, amelyeket jellemzően egy hagyományos 3 fázisú ipari csatlakozóra lehet csatlakoztatni.

A fali töltők és autónk elektronikai védelme, a kívánt teljesítmény biztosítása

Az elektromos hálózat jelenlegi kapacitását nagyon könnyen ellenőrizhetjük: nézzük meg hány darab kismegszakító (biztosíték) van a villanyóránál, és arra milyen érték van írva. Egy fázis esetén egy darabot, három fázis esetén három darabot fogunk találni. Az amper érték a biztosítékra van ráírva, például C16 az 16 ampert jelent, vagy B25 az 25 ampert jelent. A betűjel a kismegszakító karakterisztikájára utal, az amper értéket nem befolyásolja.

Mivel itt egy igen drága berendezésről van szó, hiszen egy elektromos autó töltő nem két fillér, nem beszélve magának az autónak az áráról, ezért mindenképpen javasolt egy teljes körű túlfeszültség-védelem kiépítése: T1, T2 és T3-as szint.

Túlfeszültség keletkezhet a szélsőséges időjárási viszonyok, viharok miatt, az utcai villamos hálózat esetleges feszültségingadozásai miatt, vagy akár az otthonunkban lévő villamos rendszer is előidézhet meglepetéseket. Egy túlfeszültség-védelem beépítése jelentősen költséghatékonyabb, mint a totálkárt szenvedett termékek javítása, cseréje.

A elektromos autó fali töltő és a kapcsolódó villanyszerelési termékek kiválasztása, valamint az otthoni elektromos töltőállomás telepítés egy komplex feladat, amelynek biztonságos és tartós megvalósításában örömmel állok rendelkezésére.

error: Szerzői joggal védett tartalom !!