+36 20 544 0765

info@expertvill.hu

Áram – védőkapcsoló (FI relé)

Mi az áram -védőkapcsoló (FI relé)

FI relé

Az áram-védőkapcsoló (FI-relé) feladata az áramütést okozó, hibás vagy zárlatos elektromos hálózat gyors lekapcsolása, ezáltal a veszély megszüntetése.

Ezt a feladatot úgy végzi el, hogy érzékeli a hibaáramot, ami ha a készülék névleges kioldó áramát túllépi, akkor kb. 20ms alatt lekapcsol, ezzel megszünteti a villamos hálózat megtáplálás.

Ma már minden új létesítésnél kötelező áram – védőkapcsoló (FI relé) beépítése, melynek kioldó árama legalább 30mA kell, hogy legyen.

Az áram-védőkapcsoló a villamos berendezés szigetelésén fellépő hibákat is észleli, amennyiben a megengedett szivárgó áramot túllépi, akkor lekapcsol, ezért tűzvédelmi feladatot is ellát

 

Áram - védőkapcsoló kiválasztása

FI relé bekötése

A névleges áramot úgy kell kiválasztanunk, hogy az nagyobb vagy egyenlő legyen az előtte levő áramkorlátozó kismegszakító néveleges áramánál.

Az érzékenységet 30mA vagy kisebbe értékűre kell választanunk, mivel ezt a szabvány előírja A FI relének több típusa van (A, AC, B, B+, F stb). A leggyakrabban az AC típussal találkozom, ami mára már nem a legjobb választás (számos országban már be is tiltották), mivel ha a hibaára, egyenáramú összetevőket tartalmaz, akkor nem old le. A háztartások is egyre több olyan készülékkel rendelkeznek, melyekbe kapcsoló üzemű tápegységek vannak beépítve, így az esetleges hibaáram egyenáramú összetevőt is tartalmazhat. Erre a célra fejlesztették ki az A típusú FI relét, ami ilyen esetben leold, így ezt a típust célszerű választani. A többi típus speciális esetben van szüksége, ennek részletezésére most nem kerül sor.

A modulszámot annak megfelelően kell kiválasztani, hogy egy – vagy háromfázisú hálózaton szükséges beépíteni.

A készülék kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a beépítés helyét. Amennyibe kültéren lesz elhelyezve, akkor olyan készüléket kell választanunk, melynek a működési hőmérséklete -20C – +40C között van. (Gyakran látok olyan szerelést, hogy -5C-ig használható készüléket helyeztek el kültérre)

A FI-relék nem rendelkeznek megfelelő IP védettséggel, ezért a környezeti viszonyoknak megfelelő villamos elosztó dobozba kell helyezni.

A készülék kiválasztásánál még figyelembe vehetjük a gyártói garancia hosszát is. A legtöbb gyártó 1 év garanciát biztosít az általa forgalmazott készülékre, de van 5 évet biztosító is.

Áram - védőkapcsoló beépítése

Áram - védőkapcsoló

A készülékbe a fázis vezető(ket) és a nulla vezetőt is be kell kötni, itt figyelni kell az energiaáramlás irányát, illetve, hogy jó helyre kössük be a fázisvezetőket és a nulla vezetőt, ezek jelölve vannak a készüléken.

A következő táblázat a csatlakoztatható vezeztők számát jelöli, amit szintén be kell tartani (itt mindig ellenőrizni kell az beépíteni kívánt készülék  gyártói specifikációját, mert ez gyártóként eltérhet.)

A vezetők csavaros meghúzását nyomaték csavarhúzóval kell az előírt nyomatékkal meghúzni. Minden gyártó megadja ezt az értéket

 

 

 

Áram - védőkapcsoló tesztelése és műszeres mérése

FI relé mérés

A FI relét beépítést követően ellenőrizni kell. Ez az ellenőrzés történi a teszt gomb megnyomásával valamint műszeres méréssel.

Minden FI relé rendelkezik egy teszt gombbal, aminek a megnyomását követően a készüléknek le kell oldania. Ennek a tesztelését a gyártó írja elő, hogy milyen gyakran kell, általában 1-3 hónap.

A tesztelést nem szakképzett személy is el tudja végezni

A műszeres mérésre azért van szükség, mert hiába a teszt gombbal meg tudjuk állapítani, hogy működik, de nem tudjuk, hogy mekkora kioldó áramnál és milyen gyorsan old le.

A műszeres mérést egy ún. univerzális felülvizsgálói műszerrel végezzük, ami alkalmas a FI relé tesztelésre is, de lehet más egyáb műszerrel is, ami alkalmas erre a célra.

Mit kell ilyenkor mérni? Mérni kell a FI relé kioldó áramát, hogy mekkora hibaáramnál kapcsol le a készülék. Amennyiben 30mA kioldási érzékenységű FI relének 30mA alatt ki kell oldania.

Továbbá mérjük a kioldási időket különböző hibaáram erősségeknél. Ekkor kb 20ms alatt ki kell oldania a készüléknek.

A mért értékekről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet a megrendelőnek át kell adni.

 

 

error: Szerzői joggal védett tartalom !!